CSS-ul si sfarsitul tabelelor

Ce este atat de rau la un tabel?

Daca ai lucrat macar o data cu un site realizat din tabele, sunt sigur ca stii deja raspunsul la aceasta intrebare. HTMl-ul se transforma intr-o insiruire confuziva de coloane si randuri, fara o delimitare clara sau macar intuitiva. Daca doresti sa aplici un nou design site-ului tau bazat pe tabele, va trebui sa ai multa rabdare, nervi, timp, pentru ca toate astea se vor consuma in timpul acestui redesign. Realizarea unui site din tabele poate fi comparata cu construirea unui castel din carti de joc.

Ce este CSS-ul?

CSS inseamna Cascading Style Sheets, tradus fiind cam asa: Foi de Stil in Cascada... Mai exact, CSS-ul iti permite sa aplici stiluri diferite, pe bucati separate de cod HTML, folosind numele tag-ului, ID-uri sau clase de stiluri, definite de tine. Acest lucru se face folosind selectorii CSS. Daca nu sunteti deloc familiar cu CSS-ul puteti aborda intre tim articolul Introducere in CSS.

Selectorii CSS

Primul lucru care ar trebui sa il stiti, ar fi cum functioneaza acesti selectori. Exista multi selectori aproape inutili, insa baza nu este foarte greu de inteles.

CSS-ul se bazeaza pe tagurile din codul HTML, care au ID-uri sau clase. Singura diferenta intre o clasa si un ID este aceea ca un ID se refera la un singur tag (definit de acel ID), pe cand o clasa se poate aplica la mai multe taguri.

Daca folosesti in foaia de stil numele unui tag, atunci acel stil se va aplica la toate tagurile de acel tip din pagina web respectiva. Mai exact:

p /* va fi aplicat tuturor paragrafelor */
p.ceva /* va fi aplicat tuturor paragrafelor din clasa "ceva" */
p#ceva /* doar paragrafului cu ID-ul "ceva" */
.ceva /* tuturor tagurilor din clasa "ceva" */
#ceva /* doar tagului cu ID-ul "ceva" */

Pentru a aplica regulile de stil fiecarui selector de mai sus, trebuie sa puneti acolade {} dupa el, iar intre aceste acolade sa specificati regulile de stil dorite. Va recomand si sectiunea Referinte CSS.